Fetmaläkemedel lanseras bara nationellt i Europa
Foto: Istockphoto

Fetmaläkemedel lanseras bara nationellt i Europa

Novo Nordisk kommer till en början bara att söka nationellt godkännande i Storbritannien för sitt nya överviktspreparat Saxenda.

6 nov 2014, kl 08:46
0

I september gav FDAs rådgivande kommitté sitt bifall för att använda liraglutid som behandling mot fetma. Substansen, som ska säljas under namnet Saxenda, är redan godkänd i en lägre dosering som behandling mot diabetes typ II och kallas då Victoza.

Resultaten från en tredje fas III-studie visade att 92 procent av deltagarna som fick läkemedlet i kombination med diet och träning gick ner i vikt. I placebogruppen gick 62 procent ner i vikt.
Efter 56 veckors behandling gav Saxenda 9,2 procents viktnedgång jämfört med 3,5 procent bland placeboanvändarna. Deltagarna som gick ner i vikt visade också på förbättringar i hälsorelaterade livskvalitetsmätningar.

Enligt PharmaTimes planerar Novo Nordisk att vända sig till den privata marknaden i Storbritannien och inte direkt söka subventionering av läkemedlet. Detta för att på lättaste sätt kunna erbjuda behandlingen till överviktiga.

Bolaget ska satsa mer på överviktsbehandlingar och kommer att öka personalstyrkan stort inom området.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng