Första kliniska testerna av hepatit C-vaccin

Att förbygga hepatit C-infektioner samt skydda mot återinfektion kan bli möjligt med ett vaccin som nu testas kliniskt.

6 nov 2014, kl 09:13
0

Just nu pågår fas IIb-studier av ett möjligt hepatit C-vaccin som visats vara säkert att använda vid de första testerna. Under fas I-försöken drabbades några deltagare av feber och migrän men i övrigt sågs inga allvarliga biverkningar.

Ett vaccin mot hepatit C skulle kunna vara ett mindre kostnadskrävande sätt att bromsa sjukdomsutvecklingen i framför allt tredje världen jämfört med de nya behandlingarna som är mycket effektiva men dyra.

Det nya vaccinet har utgått ifrån hur immunförsvaret reagerar bland de fåtal individer som klarar av att läka ut infektionen utan mediciner. Dessutom har forskarna använt en vektor som uttrycker flera olika viktiga proteiner i viruset.

Försöken, som pågår i Baltimore och San Francisco, ska undersöka ifall vaccinet skyddar intravenösa drogmissbrukare från att bli smittade. Resultat väntas under 2016.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng