Fem frågor till Jan Bergman, klinikchef på Norrtälje sjukhus.
Nytt lyckat grepp mot miljöfarligt läkemedel

Nytt lyckat grepp mot miljöfarligt läkemedel

Efter en telefonkampanj bytte en majoritet av patienterna till ett miljövänligare alternativ.

2 okt 2020, kl 10:15
0

Över 300 patienter vid Tiohundras vårdcentraler behandlades tidigare med det miljöbelastande blodtrycksläkemedlet felodipin. Men efter en telefonkampanj har 86 procent av patienterna bytt ut läkemedlet till ett mer miljövänligt alternativ.

Läkemedelsvärlden har pratat med Jan Bergman, klinikchef på Norrtälje sjukhus och grundaren till kampanjen.

Hur väcktes idén?

Vi har haft ett miljöarbete där vi har försökt få bort dessa på olika sätt, men inte lyckats fullt ut. I Stockholms läns landsting finns en lista över läkemedel som kan skada miljön där felodipin finns med. När vi såg siffrorna på hur många som använde läkemedlet började vi fundera på om vi kunde samverka på något sätt och kom på att det här läkemedlet var ganska lätt att byta ut till ett mer miljövänligt alternativ.

Hur gick ni tillväga?

Vi fick en lista över patienter som behandlades med felodipin. Vi började med att skicka ett brev till dem med information om att läkare kommer att ringa och berätta om möjligheten att byta ut läkemedlet mot en mer miljövänlig medicin. Därefter delade vi upp patienterna mellan oss och började att ringa runt.

Vad blev reaktionerna?

De flesta patienterna var positiva och ville inte ta ett läkemedel som påverkade miljön. Alla ville dock inte byta direkt utan ville prata med sin läkare först, och vissa ville inte byta alls av andra anledningar. Det får man ha full förståelse för.

Varför gick kampanjen gick så bra?

Jag tror att det var angreppssättet. Det var unikt och vi hade ett bra case. Alla förstod också vad det handlade om och ville engagera sig. En viktig del av projektet var också att vi kunde samverka mellan primärvård och sjukhus.

Kommer ni att göra en liknande kampanj med något mer läkemedel?

Vi funderar på hur vi skulle kunna gå vidare. I nuläget har vi inget läkemedel som vi kan göra exakt samma sak med, men vi tänker att det här skulle kunna vara en modell för andra typer av insatser.  Vi vill ta det till en annan nivå och fortsätta att samarbeta.