Annons

Felaktig jämförelse

Anmäld: UCB Pharma AB
Anmälare: IGM (initiativärende)
Ärende: Marknadsföring av lercanidipin (Zanidip), en kalciumantagonist för behandling av lätt till måttlig essentiell hypertoni
Ärendenr: IGM W303/01

13 jun 2001, kl 12:35
0

I Läkartidningen 5/01 marknadsförs Zanidip som ?en ny kalciumantagonist med vassa egenskaper och skonsamt anslag vid hypertoni?. IGM tycker att sådana påståenden skapar en jamförelsebild med andra kalciumantagonister och att dessa inte skulle besitta samma egenskaper. Därmed skulle Zanidip vara överlägsen andra kalciumantagonister. Eventuella referenser som styrker detta saknas i annonsen. Dessutom skriver Läkemedelsverket i sin värdering av Zanidip att detta ?tillför inget nytt.?

Godkänd indikation för Zanidip är ?lätt till måttlig essentiell hypertoni?, ej hypertoni i största allmänhet. Dessutom saknas godkänd indikation i annonsen vilket kan anses som försök till indikationsutvidgning enligt IGM.

I rådande utformning strider annonsen mot artiklarna 2, 4, 12 och 17 i Regler för läkemedelsinformation. Företaget har därmed handlat i strid med god branschsed och åläggs att betala en IGM-avgift om 50 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng