Färre kliniska studier i Sverige

Sedan 2005 har antalet personer som deltar i kliniska prövningar i Sverige minskat med 85 procent. Testerna görs nu utomlands.

17 maj 2013, kl 11:03
0

Förra året var det 1 300 personer i Sverige som deltog i en klinisk prövning. Det kan jämföras med 2005 då antalet var över 9 000. Det är framför allt de tidiga fas I-studierna som blivit färre, de har minskat med nästan 90 procent.

Siffrorna kommer från branschen själv och bygger på Lifs årliga enkät om forskning och utveckling som medlemsföretagen besvarar. Totalt har 59 företag av varierande storlek besvarat enkäten. Prövningarna görs nu istället i andra delar av världen i länder som Kina, Indien och Latinamerika.

Lif konstaterar också att de nationella kvalitetsregistren används i begränsad utsträckning i studier. Detta trots att Lif tillsammans med branschorganisationerna Sweden Bio och Swedish Medtech förra året tecknade en överenskommelse med SKL om samverkan kring registren. Av 24 startade icke-interventionsstudier var det bara 4 som baserades på kvalitetsregister.

Rapporten visar även att antalet vårdenheter per klinisk prövning liksom antalet patienter som deltar vid varje enhet är väldigt låga. I genomsnitt inkluderas 40 patienter per prövning fördelat på 4 center.

Sverige är inte unikt i detta. En rapport från EMA visade nyligen att över 60 procent av de patienter som deltagit i studier som ligger till grund för ansökningar till myndigheten är från andra delar av världen än EU.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng