Färre biverkningar med ny tablett mot hiv

Två större fas III-studier visar att Gileads nya 4-i-1 tablett mot hiv har god effekt men en bättre biverkningsprofil.

26 sep 2014, kl 08:31
0

Foto: iStockphoto

I båda studierna jämfördes den nya tabletten från Gilead mot bolagets redan godkända kombinationstablett Stribild. Båda tabletterna ger en komplett hivbehandling som bara behöver tas en gång om dagen.

Tabletterna liknar varandra då tre av komponenterna är samma, elvitegravir, emtricitabin och kobicistat. Stribild innehåller tenofovirdisoproxil som idag ofta utgör en bas i många hivbehandlingar. Användandet av tenofovir kan ibland begränsas av att det kan ge störningar i njurfunktionen och även minska benmineralmängden.

Den nya tabletten som undersöktes innehåller istället tenofoviralafenamide (TAF) som är en inaktiv prekursor och som omvandlas till aktivt läkemedel i kroppen. TAF kan tas i mycket mindre mängd men ändå ha en bra virushämmande effekt vilket också kan innebära färre biverkningar.

I de två nygjorda studierna ingick drygt 1700 hivpositiva som inte tagit någon hivmedicin tidigare. Effekten på virusnivåerna var lika bra för båda tabletterna men det fanns skillnader i biverkningsprofilerna. Den nya tabletten gav signifikant färre fall av störd njurfiltration. Även sänkningar av benmineralmängd i ryggkotorna sågs mer sällan med TAF-innehållande behandling.
– Då individer med hiv lever allt längre ökar behoven för behandlingar som inte bara är högeffektiva men också ger en högre säkerhetsprofil, säger Norbert Bischofberger från Gilead i ett pressmeddelande.

Data från studierna kommer att presenteras under 2015. Bolagets planer är att ansöka om tillstånd för den nya tabletten i både USA och Europa under 2014.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng