Farmacevtföretagarna vill bilda bolag med Alliance Boots

Farmacevtföretagarna planerar att bilda en handlarägd kedja tillsammans med brittiska Alliance Boots. Om allt går enligt planerna kommer det att bli ett bolag som ägs av både småföretagare och den stora kedjan.

25 jan 2010, kl 11:51
2

Annons

Tanken med det så kallade handlarkooperativet är att småföretagare ska bli delägare i apoteken tillsammans med Alliance Boots. Apoteken som ingår kommer att ha en gemensam inköpsorganisation och samarbeta om administration och it.

Sverker Littorin, ordförande i Farmacevtföretagarna säger att lösningen skiljer sig från en franchisemodell.
– Entreprenörerna kommer att vara delägare i bolaget och kommer att ha ett inflytande. Det vikigaste för oss är att småföretagarna får vara med och styra över apoteken. Det blir den första privata handlarkedjan i Sverige, säger han.

Beskedet om planerna som kom på fredagen, är enligt Sverker Littorin en avsiktsförklaring och än så länge finns inga avtal färdiga.
– Vi ville gå ut med informationen så snabbt som möjligt eftersom medlemmarna är på oss och undrar hur det går. Nu kommer vi i veckan att går vidare med fördjupade diskussioner för att fatta beslut om ägarandelar och liknande.

Att det blir samarbete med just Alliance Boots beror enligt ordförande på att de har gemensamma värderingar med Farmacevtföretagarna.
– Vi har träffat nästan alla aktörer men Alliance Boots delar vår vision om professionen. De satsar mycket på farmacevtiska tjänster med rum för provtagning på nästan alla apotek. Dessutom har de också samarbeten med facken i andra länder som Portugal, Spanien och Frankrike och är föregångare vad det gäller professionsdriven utveckling och kompetens.

Sverker Littorin säger att man i förberedelsearbetet sneglat mycket på Norge och ser lösningen där som något av en förebild. I veckan väntas ytterligare information om samarbetet presenteras.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Svensk Läkemedelsdirektion, SLD, noterar att upp och ned vända världen råder. Fackförbundet Sveriges Farmacevtförbund (SFF) och Boots har ambitionen att starta en apotekskedja. Många inom SLD ställer sig undrande till SFF:s satsning och strävan för att bli arbetsgivare inom apoteksmarknaden. Detta skapar en hel del frågetecken. SLD frågar sig till exempel om den farmaceutiska personalen på SFF:s egna apotek kommer vara undantagen vid en eventuell strejk?

    P-H Strand, oberoende observatör

  2. Jag representerar ” enbart” Farmacevtföretagarna, men enligt de uppgifter jag har kommer Sveriges Farmacevtförbund (SFF) ta beslut som som gör att de inte skall äga eller driva apotek, de har bara haft som ambition att säkerställa att det blir en privat handlarägd kedja och att medlemmarna skall få en chans att vara med och driva egna apotek i samband med omregleringen.