Råvarubrist p.g.a svinpest bakom höjt läkemedelspris

Råvarubrist p.g.a svinpest bakom höjt läkemedelspris

TLV låter tillverkaren höja priset på läkemedlet Fragmin eftersom råvarubristen lett till minskad lönsamhet.

3 mar 2023, kl 11:11
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, säger ja till en ansökan från läkemedelsföretaget Pfizer om att få höja priserna på läkemedlet Fragmin (dalteparin). Pfizer menar att det gamla priset gav en för låg lönsamhet för att bolaget skulle kunna fortsätta att sälja läkemedlet i Sverige.

Lönsamheten har, enligt bolaget, sjunkit på grund av höjda produktionskostnader. Den främsta orsaken till detta är en global brist på den råvara från slaktade grisar som läkemedlet tillverkas av. Råvarubristen beror i sin tur på en stor spridning av svinpest i flera delar av världen.

Fragmin förebygger blodproppar

TLV har på senare tid beviljat flera ansökningar om höjda läkemedelspriser för att behålla viktiga läkemedel på den svenska marknaden. Det nya TLV-beslutet är ett tydligt exempel på hur komplicerat problemet med sviktande tillgång på läkemedel är och hur vitt skilda faktorer som kan spela in.

Läkemedlet som det handlar om, Fragmin, är en injektionsvätska som innehåller substansen dalteparin, ett så kallat lågmolekylärt heparin. Läkemedlet har en bred användning i vården. Det förebygger blodproppar vid bland annat djup ventrombos (blodpropp i de djupa venerna, ofta i ett ben), lungemboli (blodpropp i lungan) och instabil sjukdom i hjärtats kranskärl.

Som råvara för att tillverka lågmolekylärt heparin används tarmar från grisar som slaktas vid köttproduktion. Men grisuppfödningen i många länder har de senaste åren haft stora problem med ökad spridning av virussjukdomen afrikansk svinpest. Detta har minskat tillgången på råvara för heparinproduktionen och höjt råvarupriserna.

Vill behålla läkemedlet i Sverige

Mot bakgrund av detta anser TLV att de prishöjningar Pfizer begärt är rimliga. Myndigheten skriver i sitt beslut att det är viktigt att se till att svenska patienter även i fortsättningen har tillgång till det aktuella läkemedlet. Det finns visserligen även ett par andra preparat med lågmolekylärt heparin i Sverige. Men rårvarubristen påverkar tillverkningen även av dem och TLV bedömer inte att de skulle kunna fylla luckan om Fragmin försvann.

Fragmin säljs i förfyllda sprutor samt i i flaskor med injektionslösning. Pfizer får från och med 1 mars höja priserna på de 16 olika förpackningarna med mellan cirka 39 och cirka 738 kronor. Den dyraste förpackningen kostar efter höjningen drygt 3 700 kronor och den billigaste 235 kronor (gäller utpriset från apoteken).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng