Familjeplanering och hpv-vaccin prisas

Familjeplanering och hpv-vaccin prisas

Årets mottagare av Laskerpriset, den efter Nobelpriset mest prestigefyllda utmärkelsen för medicinsk forskning, har tillkännagetts.

7 sep 2017, kl 10:23
0

Priset har kallats ”det amerikanska nobelpriset”, inte minst därför att över 80 av de tidigare pristagarna också har fått ta emot Nobelpriset. Igår tillkännagavs årets pristagare, som utöver äran får 250 000 dollar.

Priset för medicinsk forskning har gått till Douglas Lowy och John Schiller för deras arbete med att utveckla vaccin mot hpv-virus, för att förhindra bland annat livmoderhalscancer.

De båda forskarna har arbetat tillsammans i trettio år vid National Institutes of Health. I en kommentar sa de att priset sätter ljus på vad som är möjligt när regeringen stöder vetenskaplig forskning. Det får ses som ett inslag i debatten. Den amerikanska regeringens minskade vilja att stödja forskning och vetenskap är något som oroar många.

Laskerpriset för grundforskning går i år till den schweizisk-amerikanska forskaren Michael N. Hall, för hans forskning kring det så kallade TOR-proteinet som kontrollerar celltillväxt. Celltillväxtregleringen spelar en stor roll i en rad sjukdomar, däribland diabetes och cancer.

Lasker-Bloomberg delar också ut ett pris för public service, som i år går till organisationen Planned Parenthood. Priset kliver därmed in på ett mer politiskt område än vad det tidigare gjort, konstaterar bland andra tidningen New York Times. Organisationen är pressad under president Trump och en allt mer fientlig inställning till preventivmetoder och kvinnors reproduktiva rättigheter i delar av USA. Motiveringen till priset var bland annat att Planned Parenthood har försett livsviktig hälso- och sjukvård för reproduktiv hälsa till miljontals kvinnor i över ett sekel.