Fälls för reklamfilm med uttalande av läkare

Fälls för reklamfilm med uttalande av läkare

IGN bedömer att en läkare uttalande sig positivt om ett visst läkemedel i en film från läkemedelsföretaget Pfizer.

20 dec 2022, kl 08:33
0

I en reklamfilm från läkemedelsföretaget Pfizer uttalade sig en läkare positivt om läkemedlet Cibinqo (abrocitinib). Detta bryter mot Läkemedelsbranschens etiska regelverk, LER, konstaterar Informationsgranskningsnämnden, IGN, och fäller nu företaget.

Läkemedel mot atopiskt dermatit

Cibinqo är ett läkemedel som är godkänt som behandling mot den kroniska hudsjukdomen atopiskt dermatit, även kallat eksem.

I den aktuella filmen som nu har utretts av IGN sammanfattar en dermatolog och läkare en föreläsning om behandling mot sjukdomen. I filmen säger läkaren följande: ”Såvitt jag förstår är abrocitinib det mest prisvärda alternativet för behandling av atopisk dermatit hos patienter över 18 år och med medelsvår till svår atopisk dermatit”.

Enligt LER får Hälso- och sjukvårdspersonal inte ”uttala sig som garant för ett visst läkemedel eller rekommendera en viss behandling” på uppdrag av läkemedelsföretag.

Däremot får hälso- och sjukvårdspersonal anlitas som föreläsare så länge informationen som framförs är ”saklig, balanserad och rättvisande”. I sitt svar till IGN hänvisar Pfizer bland annat till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bedömning om läkemedlet. Enligt företaget visar denna bedömning att läkarens uttalande om prisvärdhet är sakligt korrekt, och därmed inte strider mot reglerna.

IGN anser däremot att reglerna inte kan tolkas på så sätt att hälso- och sjukvårdspersonal kan förorda en viss behandling bara för att det finns en saklig grund. Enligt nämnden handlar skrivningen som företaget syftar till i stället om ett klargörande. Bestämmelsen om att hälso- och sjukvårdspersonal inte får rekommendera en behandling innebär snarare att den inte ska utgöra ett hinder att anlita personalen som föreläsare, skriver IGN.

Nämnden bedömer därmed att intervjun i filmen strider mot reglerna. Pfizer måste nu betala 110 000 kronor i straffavgift.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng