Få förstår varningstexter för p-piller

Det är endast 12 procent av välutbildade kvinnor som förstår hur stor trombosrisken är efter att ha läst varningstexter för p-piller. Det visar en studie i Storbritannien.

19 feb 2003, kl 11:26
0

Annons

Studien gjordes vid universitetet i Leeds vid avdelningen för praktisk läkemedelsanvändning. 186 kvinnliga studenter, av vilka många använde eller hade använt p-piller, fick svara på hur väl de förstod den varningstext som fanns på läkemedelsförpackningen för tredje generationens p-piller.
Resultatet visar att mindre än 12 procent av kvinnorna förstod hur stor den absoluta risken för trombos är när man äter p-piller. Även om kvinnorna fick kompletterande information om riskbedömning blev inte resultatet särskilt mycket bättre.
Författarna till studien, som refereras i The Pharmaceutical Journal (2003;270:143), skriver att medan det krävs så mycket studier av läkemedlen i sig efterfrågas det knappt någon forskning på den medföljande informationen.
De försöker nu hitta alternativa sätt att presentera information om läkemedelsbiverkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng