EXTRA: "Doldis" utreder nytt apotekssystem

Direktiven till utredningen om ett nytt apotekssystem är i princip klara. Enligt en källa inom Regeringskansliet kommer denna inte att ta utgångspunkt i tidigare statliga utredningar på området.

13 dec 2006, kl 11:35
0

Den statliga utredningen inför den aviserade omregleringen av apotekssektorn kommer att bli av omfattande karaktär och kommer inte i någon större utsträckning att ta utgångspunkt i Lars Jedings apoteksutredning Läkemedel i vård och handel från 1998, vilket vissa spekulerat i, eller andra tidigare utredningar.


I en gemensam motion i samband med EG-domstolens utlåtande om det svenska apoteksmonopolet häromåret föreslog de borgerliga partierna en nyordning som till stor del var baserad på Lars Jedings förslag. Men nu väljer man alltså att “starta om på nytt”. Som en följd av detta får utredningen också relativt lång tid på sig.


Utredningen kommer, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, att delas upp i flera steg. Läkemedelsvärldens källa dementerar dock DM:s uppgifter att utredningens första fas bland annat kommer att handla om hur de samhällsuppdrag som Apoteket idag är ålagda ska hanteras. 

Företrädare för handeln har föreslagit att utredaren bör utreda möjligheterna till försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek “på snabbspår”, men Läkemedelsvärldens källa vill varken bekräfta eller dementera om så blir fallet.


Direktiven till utredningen är i princip klara och kommer att offentliggöras inom kort; sannolikt före helgerna. Den person som föreslagits som huvudutredare är enligt Läkemedelsvärldens sagesman något av en “doldis” i läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng