Hård kritik mot direktiv om nytt apotekssystem

Enligt regeringens utkast till utredningsdirektiv kommer Apoteket att föreslås återfå den förhandlingsrätt om inköpspriser för läkemedel som man hade innan Sveriges EU-inträde, enligt DN.

15 dec 2006, kl 00:57
0

Från och med 2009 möjliggörs försäljning av receptfria och receptbelagda läkemedel på privata apotek, meddelade socialminister Göran Hägglund idag. Försäljning av fler receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln blir eventuellt tillåten, men först senare.

I de kommande direktiven föreslås också att Apoteket inom kort ska återfå sin tidigare förhandlingsrätt om läkemedelspriser. Enligt DN förväntar regeringen att utredaren ska lämna ett sådant förslag redan innan det första delbetänkandet.


– Det här är vad regeringen kommer att besluta, säger Göran Hägglund till Dagens Nyheter.


Förslaget möter idag mycket hård kritik från en rad aktörer.


Sveriges Farmacevtförbund, SFF, anser att en förstärkning av Apotekets ställning under utredningstiden vore “direkt förödande för den kommande konkurrensen inom området”.


Förslaget får kritik även från tunga företrädare för de regerande allianspartierna.


– Det är olyckligt att biffa upp Apoteket innan 2009. Det måste vara lika förutsättningar för de som ska in på marknaden, säger Johan Pehrson, ledamot i socialutskottet och folkpartiets gruppledare till Dagens Nyheter.

Även Konkurrensverket är kritiskt.

- Det här kan få oanade konsekvenser på marknaden med stora risker för att det inte blir någon konkurrens alls. Apoteket får en oerhörd köparmakt. Andra får det väldigt svårt att ta sig in på marknaden, säger Per-Arne Sundbom, konkurrensråd för läkemedel och apotek på Konkurrensverket, till DN.


Läkemedelsvärlden återkommer med ytterligare kommentarer.