Annons

Exponering av receptfritt förtydligat

Under ständig uppsikt eller inlåsta i skåp, så ska receptfria läkemedel
exponeras i butikerna. Det framgår när Läkemedelsverket presenterar vad
de menar med sina föreskrifter.

6 okt 2009, kl 11:48
0

Annons

När Läkemedelsverket för en månad sedan presenterade föreskrifter om hur receptfria läkemedel ska få presenteras i dagligvaruhandeln efter den 1 november uppstod stor förvirring. Berörda handlare tyckte att det var oklart formulerat vad verket menade med uttryck som ?under uppsikt?.

Nu har Läkemedelsverket publicerat ett förtydligande på sin hemsida. Där framgår att receptfria läkemedel måste vara under ständig uppsikt av personal. Exempel på hur de får exponeras är inlåsta i skåp eller automat, bakom kassan eller intill kassan om personal hela tiden kan se dem.

Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel tycker att formuleringen är för hård.
– Det låter bedrövligt. Det här kommer betyda att vi inte alls får någon bredd på sortimentet. Det är fysiskt omöjligt att ha ett större sortiment i anslutning till kassan, säger han.

Föreskrifterna har
varit ute på remiss och det framkom i remissvaren att just den exakta betydelsen av “under uppsikt? var det som berörda aktörer undrade över. Handeln var rädd att det skulle bli för stränga regler och blivande apoteksaktörer att den skulle bli för tillåtande så att de skulle förlora marknadsandelar.

Nu tycks handeln blir förlorarna.
– I en stor butik med 10-15 utgångskassor så blir det omöjligt att göra plats för läkemedel vid varje kassa. Vi ska träffa Läkemedelsverket på fredag och då får vi diskutera med dem och se vad som gäller. Om produkterna kan stå i hyllor nära kassorna, då öppnar det för större möjligheter, säger Thomas Svaton.

Föreskrifterna är inte beslutade av Läkemedelsverkets styrelse men när de har beslutats kommer de att publiceras i sin helhet på Läkemedelsverkets webbplats.