Experter på FDA vill stoppa astmapreparat till barn

Experter på den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, menar att
långverkande beta-2-agonister mot astma innebär ökad risk för
astmarelaterad död hos barn under 18 år.

8 dec 2008, kl 12:59
0

Det är personer på FDA:s avdelning för läkemedelssäkerhet som ansvarar för att undersöka riskerna med redan godkända preparat som höjer ett varnande finger. De har gått igenom kliniska data för omkring 61 000 patienter och sett ett samband mellan långverkande beta-2-agonister och astmarelaterad död och sjukhusvistelse till följd av svåra astmaattacker. Riskerna är framför allt tydliga för barn under 18 år menar FDA-experterna.

De preparat som FDA tittat på är Astrazececas Symbicort (budesonid och formoterol), Novartis Foradil (formoterol) och Serevent (salmeterol) och Seretide (flutikason och salmeterol) från GSK.  Enligt genomgången var risken för komplikationer större för preparat med enbart långverkande beta-2-agonister som salmeterol eller formetol än i kombination med en steroid.

Senare i veckan ska sakkunniga på FDA tillsammans med utomstående experter diskutera astmapreparaten och om det finns belägg för att dra tillbaka eller inskränka indikationerna för dem. Badrul CHowdhury som leder FDA:s avdelning för allergi- och lungmedicin skriver i en kommentar att det vore problematiskt om preparaten drogs tillbaka eftersom många patienter har en stor nytta av dem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng