Europaparlamentet kräver recept på antibiotika

Inställningen till antibiotika varierar kraftigt mellan EU-nationerna.
I flera av medlemsländerna går det bra att köpa antibiotika utan
recept, något som ledamöterna i parlamentet vill ändra på.

21 okt 2008, kl 16:57
0

Problemet med bakterier som blir resistenta mot antibiotika är ett växande problem inom hela Europa. Hur strikta förhållningsregler som finns varierar stort mellan länderna och det är bara i Sverige, Nederländerna och Grekland som all typ av antibiotika är receptbelagd. Detta avspeglar sig i statistiken för resistenta bakteriestammar där Sydeuropa och Storbritannien har större problem än i till exempel Sverige. Nu vill ledamöterna i EU-parlamentet att EU tar gemensamt grepp för att bekämpa resistensen.

På grund av att innevånare inom EU reser mycket mellan länderna så är det lätt att åka köpa med sig receptfri antibiotika och ta med hem. Denna möjlighet bidrar till att öka resistensen i hela Europa menar parlamentet och föreslår att preparaten borde bli receptbelagda i samtliga EU-länder. Förslaget är ett av flera som framkommer i rapporten ?Together for health: a strategic approach for the EU? som antogs av parlamentet i veckan. Rapporten syftar till att stärka hälsoarbetet inom EU.

I rapporten uppmanar parlamentsledamöterna EU-kommissionen att stärka satsningarna på förebyggande vård som vaccination och informationskampanjer i medlemsländerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng