Annons
EU:s spårningssystem avslöjade falskt Ozempic
Alla läkemedel i EU är märkta med en unik, spårbar 2D-kod.

EU:s spårningssystem avslöjade falskt Ozempic

Förfalskningarna upptäcktes tack vare EU:s nya system för digital identifiering av läkemedelsförpackningar.

19 okt 2023, kl 09:07
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA varnar nu läkemedelshandlare i medlemsländerna för falskt Ozempic.

Förfalskningarna av diabetesläkemedlet Ozempic (semaglutid) avslöjades med hjälp av det spårbarhetssystem mot falska läkemedel som EU stegvis har infört de senaste åren.

Alla läkemedel får unik kod

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat får alla läkemedelsförpackningar i unionen en unik 2D-kod som registreras i ett EU-gemensamt IT-system. I detta system kan man sedan följa förpackningen genom distributionskedjan ända fram till kunden.

När apoteket lämnar över läkemedlet till kunden sker en slutscanning och förpackningen blir då avaktiverad i systemet.

Märkta som äkta Ozempic

De förfalskade injektionspennorna var märkta med 2D-koder, sändningsnummer och unika serienummer som hörde till äkta Ozempic-pennor.

När grossister i Storbritannien (som också använder spårningssystemet) och Tyskland scannade förfalskningarna stod förpackningarna som inaktiva i systemet. Det väckte misstankar om att något inte stod rätt till.

Fortsatt utredning har visat att förfalskningarna verkar komma från en läkemedelsgrossist i Tyskland och en i Österrike. Polis och läkemedelsmyndigheter utreder fallen vidare.

Ska inte ha nått patienter

EMA har varnat parallellhandlarna i läkemedelsbranschen i samtliga EU-länder för de upptäckta förfalskningarna.

Det handlar om förpackningar som ser riktiga ut, med text på tyska. De innehåller förfyllda injektionspennor, men pennornas utseende avviker från de äkta Ozempic-pennornas utformning. Vilken substans de innehåller framgår inte av informationen från myndigheterna.

Enligt såväl EMA som den tyska läkemedelsmyndigheten och läkemedelsmyndigheten i Storbritannien tyder inget på att förfalskningarna nått längre än grossistledet. Det finns inga rapporter om att falskt Ozempic upptäckts på legala apotek eller nått patienter den vägen någonstans i EU.

– Om du som patient har hämtat ut ditt läkemedel från ditt apotek behöver du inte vara orolig, säger Tomas Nilsson, utredare på svenska Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande om de upptäckta förfalskningarna.

Attraktivt att förfalska

Diabetesläkemedlet Ozempics viktreducerande effekt har skapat en explosionsartad global efterfrågan som tillverkaren Novo nordisk inte kan tillgodose. Efterfrågan och bristen på läkemedlet gör det attraktivt att förfalska.

Läkemedelsvärlden rapporterade nyligen om andra förfalskningar av Ozempic. Det handlade då om att insulinpennor märks om och säljs som Ozempic illegalt på nätet. I det fallet har förfalskningarna även lett till att personer blivit akut sjuka och behövt vård.

I LmV:s artikel varnade Läkemedelsverkets Elin Maria Bergsten för att köpa Ozempic någon annanstans än hos apotek:

– Det kan vara livsfarligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng