EU-länder avbeställer influensavaccin

Fler europeiska länder avbeställer nu sina order av vaccin mot
svininfluensan. Anledningarna är
att bara en dos behövs och minskad rädsla bland befolkningen. I takt med att efterfrågan viker vill regeringarna
undvika att sitta med stora mängder vaccin i lager.

13 jan 2010, kl 12:52
0

Annons

Strax innan jul kom Socialstyrelsen och SKL överens med tillverkaren Glaxosmithkline, GSK, om att göra ett uppehåll i leveranserna av H1N1-vaccin till Sverige. Den beställning på 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix som gjordes var menad att räcka till två doser för hela befolkningen. När det visat sig räcka med en dos inleddes förhandlingar med GSK och gått med på ett uppehåll som till en början gäller till i mitten av februari.

I övriga Europa är läget liknande. Storbritannien är det senaste landet i raden som avbeställt sin beställning av vaccin De hade en beställning från i maj förra året på omkring 60 miljoner doser av Pandemrix från GSK och 30 miljoner av Baxters Celvapan. I nuläget har knappt 30 miljoner doser levererats och efterfrågan tycks ha avstannat.

Beskedet från Storbritannien kom bara dagar efter att den franska regeringen meddelat att de ska försöka avbeställa 50 av landets 94 miljoner beställda doser. Även Tyskland, Holland och Spanien har meddelat att man inte behöver alla de vaccindoser som beställts. Hur avtalen som länderna har med tillverkarna ser ut varierar. Vissa ger rätt att minska beställningen i efterhand i andra fall har beställarländerna velat sälja vaccinet vidare till länder som saknar.

WHO har meddelat att de kommer att utreda sin egen hantering av svininfluensautbrottet. Organisationen har blivit hårt kritiserad för att ha överdrivit riskerna med sjukdomen och bland annat vill Europarådet veta om läkemedelsföretag har förmått statligt hälsoansvariga att lägga mer pengar än vad som behövts på vaccin. Enligt Fadela Chaib, taleskvinna på WHO, kommer utredningen att utföras av oberoende experter och offentliggöras för alla.