Ett företag kan inte alltid hålla lägst pris

Anmäld: NM Pharma
Anmälare: Ratiopharm
Ärende: Prisinformation
Ärendenr: W386/01

23 apr 2002, kl 16:33
0

NM Pharma (NM) är ett av 29 generikaföretag i Sverige. I den anmälda annonsen hävdar företaget att inget annat företag kan erbjuda lägre pris. Skulle något företag ändå göra det lovar NM att justera sitt pris vid nästa möjliga tillfälle, normalt nästa månad.

Ratiopharm (R) anser att annonsen (publicerad i Medikament i november 2001) strider mot artikel 7 och 12 då den varken är aktuell eller rättvisande. I november hade flera konkurrenter lägre priser än NM enligt en bilaga till IGM. Alltså kan andra vara billigare menar R. Vidare anser R att när NM sänker ett pris till nästa månad kan även ett annat företag göra det. Därmed menar R att en konkurrents pris kan vara lägre under en obegränsad tid. Därför strider annonsen även mot aktualitetskravet.

NM svarar att man arbetar efter en Lägsta Pris Policy som betyder att man inte alltid har marknadens lägsta pris men att man alltid sänker till det lägsta priset vid första möjliga tillfälle. NM beskriver därefter dagens begränsade möjlighet till prisjusteringar, en gång per månad, med Apotekets och RFV:s nuvarande system.

IGM går på R:s linje. En Lägsta Pris Policy är inte samma sak som att hävda att inget annat företag kan erbjuda lägre pris, och att NM:s priser alltid är lägst. R har visat att andra företag kan vara billigare. Dessutom har inte NM besvarat R:s upphörandeuppmaning.

IGM anser att annonsen strider mot artikel 7 och 12 i Regler för läkemedelsinformation. Därför åläggs NM Pharma att betala en IGM-avgift om 50 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng