Etniska skillnader i risk för allvarliga biverkningar

Patienter från olika etniska grupper löper olika risk att drabbas av biverkningar vid kardiovaskulär behandling. Risken för angioödem är till exempel större bland svarta jämfört med icke-svarta.

5 maj 2006, kl 14:54
0

Annons

Läkemedelsbiverkningar orsakar både sjuklighet och i visa fall ökad dödlighet. Dessutom svarar biverkningar för någonstans mellan fem och tio procent av alla akutintagningar på sjukhus.

Till exempel har svarta en tre gånger så hög risk att drabbas av angioödem vid ACE-hämmarbehandling än icke-svarta. Det framgår av en ny studie från Birmingham som publiceras i lördagens utgåva av BMJ.

Den relativa risken för hosta vid ACE-hämmarbehandling är 2,7 bland östasiater jämfört med vita och risken för hjärnblödning vid trombolytisk terapi var större (1,5) bland svarta jämfört med icke-svarta.

Studien är en review och metaanalys av studier i Medline och Embase fram till och med mars 2005. Enskilda studier var lämpliga om de undersökte minst två etniska grupper och minst en biverkan rapporterades. Fallrapporter exkluderades.
Av de första 564 studier var 132 inriktade på kardiovaskulär behandling. 24 av dessa innehöll biverkningar för minst två olika etniska grupper och analyserades vidare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng