Esomeprazol nytt namn på Astras ?perprazol?

Esomeprazol är WHO:s officiella namn på S-isomeren av omeprazol ? det som Astra hela tiden kallat ?perprazol?.? Vi är nöjda med det nya namnet, det viktigaste för oss är att vi fick ett nytt generiskt namn, inte vilket namn det blev, säger Martin Nicklasson på Astra.

3 jul 2002, kl 19:02
0

Annons

WHO har nu fastslagit att den molekyl som Astra hela tiden kallat ?perprazol? officiellt ska heta esomeprazol. Beslutet blir dock inte offentligt förrän till månadsskiftet mars?april då WHO:s officiella skrift ?WHO Drug Information Vol 13 (1), 1999? publiceras.
? Vi kommer i vår fortsatta externa kommunikation använda det nya namnet esomeprazol, säger Martin Nicklasson, chef för terapiområde mage-tarm inom Astra. Vi är nöjda med namnet, det viktigaste för oss är att vi fick ett nytt generiskt namn, inte vilket namn det blev.
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat (i nr 11/97 och nr 9/98) har man på WHO i Geneve hela tiden varit tveksamma till Astras önskade namn ?perprazol? eftersom det rent kemiskt inte är fråga om en ny substans utan en isomer av en redan befintlig substans. Nu får Astra lov att förklara för omvärlden varför de tvingas byta namn på sin produkt.
? Det är inte så konstigt, perprazol var vårt arbetsnamn och nu har WHO givit oss namnet esomeprazol, säger Martin Nicklasson. I 99 fall av 100 får man ett annat namn än det man ansöker om, och det rättar vi oss efter.
? Vi anser dock fortfarande att det är frågan om en ny substans eftersom godkännandemyndigheterna kräver fullständig dokumentation för att godkänna den. Hade isomeren varit samma substans som omeprazol så hade det ju räckt med bioekvivalensstudier, men nu måste vi både göra ny preklinik och klinik, säger Martin Nicklasson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng