Engelska farmacevter ger astmautbildning

Farmacevter kan förbättra användningen av astmaläkemedel genom råd och uppföljning. Det visar en engelsk studie.

14 nov 2003, kl 15:22
0

Annons

Genom ökade kunskaper och behandlingsuppföljning på apotek kan astmabehandlingen bli effektivare. Det hävdar forskare vid Queen Mary´s School of Medicine i London. De randomiserade 24 vuxna astmapatienter som besökte ett öppenvårdsapotek regelbundet för sin astmamedicin till två olika grupper. Den ena gruppen fick råd om egenvård och följdes upp via telefonsamtal varje vecka medan kontrollgruppen inte fick något extra stöd från apoteket. Patienterna fick fylla i ett frågeformulär vid början och slutet av studien.
Efter tre månader rapporterade alla utom en av de som fått extra rådgivning att deras sjukdomssymtom hade förbättrats. Patienterna i kontrollgruppen hade försämrats något.
Den rådgivning som patienterna fick handlade om grundläggande orsaker till astma, att känna igen och undvika utlösande faktorer, inhalationsteknik, att själv kunna utföra vissa undersökningar, vad man ska göra om symtomen förvärras samt rökavvänjning.
Birgitta Gerne

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng