En av tio upplever biverkningar

Drygt tio procent av dem som använder receptbelagda läkemedel upplever
biverkningar. Detta visar en forskningsrapport baserad på enkätsvar
från nära 5 000 svenskar i åldern 18-84 år, som presenteras i
nätupplagan av Annals of Pharmacotherapy.

14 mar 2008, kl 11:43
0

Knappt 60 procent av deltagarna i studien hade under de senaste två veckorna använt minst ett receptbelagt läkemedel och ännu större andel hade använt receptfria mediciner. Bland de sistnämnda ansåg sig en procent ha drabbats av biverkningar av medicineringen. De flesta biverkningarna i studien totalt sett var kopplade till nervsystemet och mag-tarmsystemet.

Det här är första gången som biverkningsfrekvensen har undersökts i ett tvärsnitt av Sveriges befolkning och forskarna är förvånade över att siffrorna blev så höga. De betonar dock att det rör sig om människors egna subjektiva upplevelser och studien ger inte svar på hur vilka besvär som verkligen är ett resultat av läkemedelsbehandlingen och vilka som uppstått på grund av andra orsaker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng