En av sex cancerformer orsakade av infektioner

Varje år orsakas närmare två miljoner fall av cancer av infektioner som
kan förebyggas och behandlas. Det visar en analys i tidskriften Lancet
Oncology.

10 maj 2012, kl 13:17
0

Forskarna tittade på förekomsten av 27 cancerformer i 184 länder under 2008. Under det året inträffade 12,7 miljoner fall av cancer. Av dessa orsakades 1,9 miljoner cancerfall av humant papillomvirus, Helicobacter pylori samt hepatit B- och C-virus. Dessa infektioner orsakade livmoderhals-, tarm- och levercancer.

Förekomsten av dessa cancerformer var mycket vanligare i utvecklingsländer (i snitt 22,9 procent) jämfört med i industriländerna (7,4 procent). I länderna söder om Sahara var procentsatsen 32,7. Drygt 30 procent av cancerfallen drabbade personer under 50 år. Hos kvinnor stod livmoderhalscancer för ungefär hälften av de infektionsrelaterade cancerfallen, medan lever- och magcancer stod för 80 procent av fallen hos män.

Forskarna skriver i artikeln att tillämpning av befintliga offentliga hälsometoder för prevention av infektioner, såsom vaccination, säkrare infektionspraxis eller antimikrobiella behandlingar, skulle kunna ha en omfattande effekt på bördan av cancer i världen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng