Hjärtsviktspatienter önskar bättre uppföljning om biverkningar

Patienter med hjärtsvikt upplever en försämrad livskvalitet. De vill
även ha mer information om läkemedelsbehandling och biverkningar, visar
en undersökning.

10 maj 2012, kl 18:31
0

I Sverige lider omkring 250 000 personer av hjärtsvikt. Inför På den internationella hjärtsviktsdagen den 13 maj har Hjärt- och lungsjukas länsförening i Värmland med stöd från Pfizer gjort en undersökning hur hjärtsviktspatienterna upplever vården och hur livskvaliteten påverkas.

Undersökningen visar att majoriteten av patienterna (89 procent) är 61 år eller äldre. 53 procent tar 3-4 läkemedel eller fler, men bara hälften anser att de får det stöd de behöver av vården. Patienterna vill främst ha bättre uppföljning av biverkningar. 63 procent önskar det medan 48 procent vill ha fler besök hos behandlande läkare och 41 procent vill ha information om läkemedelsbehandling.

31 procent av patienterna får biverkningar av sina läkemedel. Av de tillfrågade hade 16 procent drabbats av manlig bröstförstoring och 49 procent drabbats av impotens. Undersökningen visar även att 78 procent upplever att sjukdomen begränsar dem i vardagliga sysslor och 84 procent upplever att hjärtsvikten påverkar deras livskvalitet negativt.

– Undersökningsresultaten visar att hjärtsviktspatienter är en eftersatt grupp och att vården behöver bli bättre, både när det gäller att ge stöd samt att följa upp behandling och biverkningar, säger Leif Hassel, ordförande i Hjärt- och lungsjukas länsförening i Värmland, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Synovate i maj-juli 2011. Enkäten skickades ut till 1 660 medlemmar. 1 362 personer svarade och av dem uppgav 264 personer att de behandlades för hjärtsvikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng