EMA:s vaccinchef: Mitt uttalande blev feltolkat

EMA:s vaccinchef: Mitt uttalande blev feltolkat

Marco Cavaleri går ut med ett tillrättaläggande om vad han egentligen sade om Astrazenecas covid-19-vaccin.

14 jun 2021, kl 09:30
0

Marco Cavaleri

Marco Cavaleri

Den italienska dagstidningen La Stampa publicerade tidigt i går en intervju med Marco Cavaleri, chef för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s avdelning för hälsohot och vaccinstrategi. I artikeln sade Cavaleri att det kunde vara en god idé att sluta ge covid-19-vaccinet från Astrazeneca även i de äldre åldersgrupper där det i dag används. Detta mot bakgrund av problemet med mycket sällsynta men allvarliga koagulationsbiverkningar.

Dessa biverkningar har som Läkemedelsvärlden rapporterat förekommit framför allt bland personer under 60 år. Många länder har därför begränsat användningen av Astrazenecas vaccin till äldre personer. I Sverige är åldersgränsen 65 år och Italien bestämde sig nyligen för en 60-årsgräns. I intervjun jämförde Marco Cavaleri de olika covid-19-vacciner som för närvarande är tillgängliga. Och enligt den första versionen av texten ansåg han det värt att överväga att sluta använda Astrazenecas vaccin.

Nyheten fick stor spridning, även i svenska medier. Men senare på söndagen kom en rättelse från Cavaleri, via nyhetsbyrån Reuters.

– Olyckligtvis har mina uttalanden i en intervju med La Stampa inte blivit korrekt tolkade, säger han i uttalandet till Reuters.

– Astrazenecas vaccin har fortfarande en gynnsam nytta-risk-profil i alla åldrar, men särskilt bland äldre över 60 år.

På söndagskvällen ändrade La Stampa rubriken på artikeln på nätet och lade till ett klarläggande från Marco Cavaleri.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng