Annons

Egenavgiftens andel sjunker

Under månaderna januari till mars ökade försäljningen inom läkemedelsförmånen med 5,5 procent jämfört med samma period förra året. Detta var ungefär vad som förväntades från Apoteket. Samtidigt som Apotekets höjda marginaler bidrar till kostnadsökningen innebär arbetet med generisk substitution att ökningen hålls nere. Trots att egenavgiften ökade med 2,5 procent under perioden januari till mars […]

22 apr 2003, kl 10:00
0

Under månaderna januari till mars ökade försäljningen inom läkemedelsförmånen med 5,5 procent jämfört med samma period förra året. Detta var ungefär vad som förväntades från Apoteket. Samtidigt som Apotekets höjda marginaler bidrar till kostnadsökningen innebär arbetet med generisk substitution att ökningen hålls nere.
Trots att egenavgiften ökade med 2,5 procent under perioden januari till mars jämfört med samma period 2002 fortsätter egenavgiftens andel av läkmedelskostnaderna att sjunka. Egenavgiftens andel är 23 procent för läkemedel medan patienter endast betalar omkring två procent för förbrukningsartiklar som ingår i förmånen.
Målsättningen är att en fjärdedel av försäljningen inom förmånen ska utgöras av patienternas egenavgift. Orsaken till att detta mål inte uppnåtts beror förmodligen på att många av apotekskunderna är stora konsumenter som snabbt kommer upp till gränsen för frikort.