Annons

EG-domstolen dömde fördel Gsk

EU-kommissionen måste göra om sin granskning av försäljningsvillkor
som Glaxosmithkline använt i Spanien. Det är resultatet av en dom från
EG-domstolen.

7 okt 2009, kl 12:32
0

Annons

Ärendet gäller Gsk:s dubbla prissättning av sina produkter i Spanien. Redan 1998 meddelade Gsk EU-kommissionen att de avsåg använda sig av två priser, ett billigare för inrikes försäljning och ett dyrare för export via parallellhandel till andra EU-länder. EU-kommissionen har ansett att försäljningsvillkoren förhindrade parallellhandel med läkemedel.

På tisdagen kom EG-domstolen med beskedet att EU-kommissionen ytterligare måste utreda om den dubbla prissättningen kan undantas från konkurrensreglerna. Fallet kan bli vägledande för om läkemedelsbolag på liknande sätt kan blockera parallellhandel genom att som Gsk använda sig av dubbel prissättning.

Gsk hävdar att de försäljningsvillkor som hindrade parallellhandel med läkemedel i Spanien var nödvändiga för att företaget skulle kunna vara konkurrenskraftigt inom forsknings- och utveckling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng