Effektivt med två vaccin mot polio

Att kombinera oralt poliovaccin med injektion kan vara ett effektivt sätt att få bukt med sjukdomen visar forskning.

25 aug 2014, kl 11:54
1

Att nå ut med vaccinet till behövande är den största utmaningen. iStockphoto

Poliovaccin i form av orala droppar är det vanligaste i länder som drabbats av sjukdomen. Men ny forskning från Indien visar att tillägg av en injicerad dos ger en extra skjuts åt immunförsvaret. Det är i dag i princip tre länder som fortfarande är hårt drabbade av polio; Pakistan, Afghanistan och Nigeria.
 
I dessa länder används framför allt ett oralt vaccin eftersom det är relativt billigt.  Men nu visar forskning som publicerats i Science att det mest effektiva är att kombinera injicerat vaccin med orala droppar.
 
Enligt BBC menar Världshälsoorganisationen att detta är en historisk upptäckt som kan bidra till att effektivt stoppa sjukdomen. Samtidigt är den största utmaningen i de drabbade länderna att få ut vacciner till de som behöver, snarare än valet av vaccin.
 
Enligt BBC används metoden att kombinera de båda typerna av poliovaccin redan i delar av Nigeria och är på väg att introduceras i Pakistan.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Sedan Rotary International 1985 startade kampanjen att utrota polio i världen, har tusentals rotarianer varit ute på fältet och givit barnen det orala vaccinet. Det har lett till att nästan 99% av all polio är utrotad. Även om kombinationen injicerbart/oralt vaccin är bättre är det väl tveksamt om rotarianer kan/får injicera vaccin. Det är säkerligen bättre att få spridning av det orala vaccinet även om det inte är lika effektivt som kombinationen. Läs gärna mer på: http://www.endpolio.org

    Anders Uppfeldt

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng