Effekten av malariavaccin avtog

Först skyddade GSKs malariavaccin bara en tredjedel av de vaccinerade barnen. Nu kommer nästa motgång. Effekten av vaccinet avtog nämligen snabbt.

21 mar 2013, kl 11:13
0

Annons

Effekten av GSKs malariavaccinkandidat RTS,S avtar snabbt över tid. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften NEJM. I den randomiserade studien ingick 447 barn, varav 223 fick vaccinkandidaten och 224 fick ett rabiesvaccin. Totalt följdes 320 av barnen under fyra år. 

Resultaten visade att vaccinets effektivitet sjönk från 43,6 procent under det första året till -0,4 procent under det fjärde året. Vaccinets skyddseffekt var högre hos barn som hade låg eller medelhög exponering av malaria jämfört med barn som hade hög exponering.

Trots den låga skyddseffekten och skillnaderna beroende på barnets exponering så kunde forskarna ändå konstatera att för varje 100 barn som vaccinerades kunde 65 malariafall undvikas under fyraårsperioden.

En talesperson för GSK menade att det ännu är för tidigt för att dra definitiva slutsatser om hur vaccinkandidaten skyddar, skriver Firstword. I slutet av nästa år kommer resultaten en fas III-studie på 15 000 barn att ge tydligare besked om långtidsskydd, effektivitet och påverkan av en boosterdos. 

I november förra året visade en studie att vaccinet bara gav en tredjedel av de vaccinerade barnen skydd. I en tidigare studie på barn mellan 5-17 månader gamla var skyddet runt 50 procent.

GSK planerar att ansöka om godkännande för vaccinet under 2014.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng