Ebolavaccin ska testas

GSK planerar att ta sin ebolavaccinkandidat till kliniska studier och ska testa det på friska personer i Storbritannien, Gambia och Mali.

29 aug 2014, kl 10:02
0

Det pågående ebolautbrottet i Västafrika har hittills orsakat fler än 3 000 sjukdomsfall varav 1 500 dödsfall, enligt siffror från Världshälsoorganisationen WHO. Organisationen varnade för att utbrottet kan spridas till fler länder och tror att 20 000 människor kan drabbas innan utbrottet är över. Att kontrollera och stoppa ebolasmittan kan kosta närmre 500 miljoner dollar, enligt WHO.

Det finns inga godkända läkemedel eller vacciner mot ebola, men flera är under utveckling. Nu meddelar det internationella läkemedelsbolaget GSK att man planerar fas I-studier på sin ebolavaccinkandidat i Storbritannien, Gambia och Mali. De kliniska studierna kan starta redan i september, om företaget får godkänt av en etiknämnd och av regulatoriska myndigheter. 

Vaccinkandidaten är utvecklad mot virussorten Ebola Zaire, som orsakat det nuvarande utbrottet. Fas I-studien ska utvärdera vaccinets säkerhet hos friska frivilliga. I Storbritannien ska 60 personer testa vaccinet, medan 40 ska delta i studien i Gambia och Mali vardera.

GSK har fått ekonomiskt stöd av ett internationellt konsortium för att skynda på den kliniska studien. Vaccinkandidaten är utvecklad tillsammans med amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Om vaccinet skulle visa sig säkert och ge en önskad immunrespons har det ekonomiska stödet gjort det möjligt för GSK att producera 10 000 doser, som WHO skulle kunna använda i högriskområden. GSK hoppas att fas I-studien ska vara klar i slutet av 2014. 

En studie som publicerats i tidskriften Science visar att ebolaviruset muterat snabbt under utbrottet i Västafrika. Fem av medförfattarna till studien har avlidit av ebola.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng