Drygt en miljard extra till covidvaccinationer 2022
Vaccintillverkning. Foto: Istock

Drygt en miljard extra till covidvaccinationer 2022

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor till en fjärde dos för alla vuxna om det skulle bli aktuellt.

4 apr 2022, kl 12:49
0

Regeringen satsar i sin vårändringsbudget 1,2 miljarder kronor extra på covidvaccinationer 2022. Detta är en av de satsningar som regeringen gör i vårändringsbudgeten med anledning av ”pandemins nya fas”.

Beskedet om den extra vaccinmiljarden kom strax efter att Folkhälsomyndigheten meddelat att alla från och med 65 års ålder nu rekommenderas en fjärde dos covid-19-vaccin. Det finns ännu inget beslut om att erbjuda en fjärde dos längre ned i åldrarna. Men regeringen vill ha ekonomisk beredskap för att ett sådant beslut kan komma. Syftet med vårändringsbudgetens extrasatsning på covidvaccinationer 2022 är således att staten ska kunna ersätta regionerna för vaccinationer om Folkhälsomyndigheten utökar sina rekommendationer ytterligare.

– Vi tar höjd för att möjliggöra en fjärde dos för hela den vuxna befolkningen om rekommendationer ändras framöver, sa finansminister Mikael Damberg, S, vid en pressträff.

En annan nyhet i vårändringsbudgeten är att regeringen skjuter till ytterligare 15 miljoner kronor till Läkemedelsverket. Detta för att myndigheten ska fortsätta sitt arbete med covid-19-vacciner, läkemedel mot covid-19 och biverkningsrapporter.

Extra pengar går även till att hantera höga sjuklönekostnader och högre kostnader för tillfällig föräldrapenning till följd av omikronvågen. Regeringen satsar också 15 miljoner kronor för att genomföra ett smittsäkert högskoleprov i vår. Sammanlagt omfattar tillskotten drygt åtta miljarder kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng