Annons

Dosupphandlingar fall för juristerna

Två upphandlingar av dosförpackade läkemedel har avslutats, båda gick till den nya aktören, Svensk Dos och båda har överklagats av en annan ny aktör, Apotekstjänst.

2 mar 2012, kl 14:22
0

Annons

Även i Region Skåne föll valet på den nya aktören på dosmarknaden, Svensk Dos AB. Tidigare har landstingsklustret Västmanland, Södermanland, Gävleborg, Värmland, Örebro och Dalarna valt samma leverantör. Båda upphandlingarna har nu överklagats av konkurrenten Apotekstjänst AB.

I båda överklagandena
har Apotekstjänst ifrågasatt Svensk Dos ekonomiska ställning. När det gäller klusterupphandlingen anser företaget att den inte heller gått rätt till enligt lagen om offentliga upphandlingar eftersom Svensk Dos lagt ett nollbud, det vill säga man tog inte något betalt för själva tjänsten.
? Men vi tar ju betalt, vi tar hem pengarna på läkemedlen, som alla andra apotek, säger Martin Svensson vd för det nya företaget.
Idén är att med stora volymer förhandla fram ett bra pris från läkemedelstillverkaren och därmed få en så stor marginal som möjligt. I upphandlingen i Region Skåne med mindre volym vann man upphandlingen men med den lägsta extra ersättningen.

Inför konkurrensutsättningen
av dosapoteken delade landstingen in sig i sex kluster som gör gemensamma upphandlingar. Två upphandlingar har utförts och båda har som väntat nu blivit ett fall för juridiken.
? Dosupphandlingar är ju nytt och därför också väntat att det blir överklaganden, säger Magnus Thyberg chef för läkemedelsenheten på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting, som liksom övriga är mitt inne i sin upphandling.
? Det är hälsosamt med konkurrensutsättningen och spännande att se vad den kan betyda för priset.