Dödsfall bland unga kvinnor som fått Gardasil

Ett antal dödsfall har inträffat hos unga kvinnor som fått hpv-vaccinet Gardasil. Informationen kommer från Läkemedelsverket, som sent i går eftermiddag gick ut med meddelande om ?misstänkt biverkan?. Ännu finns dock inget fastställt samband mellan dödsfallen och vaccinet.

25 jan 2008, kl 11:31
0

Annons

Fram till i november förra året hade 20 miljoner doser av Gardasil distribuerats. Bara i Europa beräknas ungefär 1,5 miljoner patienter ha vaccinerats med Gardasil, och användningen ökar.
Nu har både amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheter iakttagit ett antal dödsfall bland unga kvinnor som blivit vaccinerade med Gardasil. Enligt Läkemedelsverket finns ?ett antal? rapporter från USA. När Läkemedelsvärlden skrev om biverkningar av Gardasil i juni uppgav Läkemedelsverket att de kände till sex dödsfall i USA, varav två av dem kunde kopplas tidsmässigt till vaccinationstillfället.

Nu finns även rapporter om två dödsfall i Europa, ett i Österrike, och ett i Tyskland. Orsaken till dödsfallen har inte kunnat fastställas, men fallen har rönt uppmärksamhet i europeiska medier, och det är därför Läkemedelsverket valt att gå ut med information till sjukvård och allmänhet.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA bedömer att dödsfallen inte är orsakade av vaccinet, men Läkemedelsverket kommer tillsammans med övriga EU-länder att följa rapporteringen av biverkningar för Gardasil.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng