Diuretika ger mer plus än minus

Diuretika används av miljontals äldre personer för att sänka blodtrycket och därmed minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Under de senaste åren har det blivit allt mer uppmärksammat att läkemedlen kan öka risken för diabetes, som ger ökad risk för hjärtsjukdom. För att ta reda på om fördelarna överväger riskerna gjorde amerikanska forskare en långtidsstudie […]

21 jan 2005, kl 10:21
0

Annons

Diuretika används av miljontals äldre personer för att sänka blodtrycket och därmed minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Under de senaste åren har det blivit allt mer uppmärksammat att läkemedlen kan öka risken för diabetes, som ger ökad risk för hjärtsjukdom.
För att ta reda på om fördelarna överväger riskerna gjorde amerikanska forskare en långtidsstudie på 4 732 patienter med högt blodtryck som följdes under 14 år. De kom fram till att den totala dödligheten var 15 procent lägre hos de patienter som fått diuretika jämfört med placebo. Studien publicerades i januarinumret av American Journal of Cardiology.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng