DIREKTIVEN I KORTHET:

I ett första steg ska utredaren lämna förslag som gör det möjligt för fler aktörer än Apoteket att bedriva detaljhandel med läkemedel, såväl receptbelagda som receptfria. Förutsättningen är att aktörerna beviljas tillstånd. För det krävs farmacevtisk kompetens hos den som bedriver verksamheten. Förslaget ska presenteras senast vid årsskiftet. I ett andra steg, som ska vara […]

24 jan 2007, kl 16:12
0

I ett första steg ska utredaren lämna förslag som gör det möjligt för fler aktörer än Apoteket att bedriva detaljhandel med läkemedel, såväl receptbelagda som receptfria. Förutsättningen är att aktörerna beviljas tillstånd. För det krävs farmacevtisk kompetens hos den som bedriver verksamheten. Förslaget ska presenteras senast vid årsskiftet.

I ett andra steg, som ska vara klart första april 2008, ska utredaren komma med ett förslag som gör det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i detaljhandeln.

Utredaren ska även lämna förslag på alternativ till dagens prissättning inom förmånssystemet. Han kan föreslå en förändring redan innan det första delbetänkandet är klart.
Utredaren ska också bland annat
ge förslag på:

o ett system som tryggar tillgängligheten i glesbygd.

o hur andra än Apoteket ska kunna driva sjukhusapotek samt distribuera läkemedel till slutenvården.

o hur vaccinationsförsörjning, Giftinformationscentralen, tillhandahållande av licens- och extemporeläkemedel samt dosdispensering ska organiseras och finansieras

o vilken myndighet eller annan organisation som ska överta hanteringen av olika register.

Han ska också bland annat analysera;

o vilka effekterna kan bli om prissättningen på läkemedel inte är enhetlig i landet

o hur uppföljningen av utbyte av läkemedel eller ett motsvarande nytt system kan organiseras och genomföras

o hur distanshandeln ska vara utformad

o om åldersgräns för receptfria medel bö

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng