DHEA säljs på franska apotek

Det så kallade ?föryngringshormonet? DHEA har nyligen börjat säljas på apotek i Frankrike, men utan läkemedelsstatus.
– En märklig situation. Antingen bör produkten totalförbjudas eller omgärdas av medicinsk kontroll, säger professor Etienne-Emile Baulieu.

21 sep 2001, kl 19:12
0

Annons

ÅLDRANDE Under stora delar av 90-talet har ?Dehydroepiandrosterone? sålts som kosttillägg i USA och saluförts som ett mirakelmedel för att motverka åldrandet. I Frankrike har det fram tills nyligen bara varit tillgängligt på mer eller mindre underjordiska vägar, såsom personlig import via Internet.

Men allmänhetens intresse för produkten har gjort att det franska ?Läkemedelsverket?
AFSSAPS nu har beslutat att det får säljas på apoteken efter en läkarförskrivning.

Trots detta betraktas det inte som ett ?läkemedel? och kan inte serietillverkas.
Istället får apotekarna ta hem grundprodukten och själva tillverka DHEA-tabletter bakom disk.

Både Läkarorden och Apotekarorden uppmanar sina medlemmar att inte skriva ut respektive sälja medlet med motivet att det är de som får ansvaret om patienterna drabbas av oönskade biverkningar. AFSSAPS säger att man idag inte har tillräckliga bevis för att ett DHEA-intag verkligen har positiva effekter och att riskerna på längre sikt inte är utredda.

Inget mirakelmedel

Men oavsett yrkesförbundens inställning skrivs idag medlet ut av vissa läkare och säljs på flera apotek.

– Det här är en mycket märklig situation. Antingen borde DHEA totalförbjudas eller omgärdas av en medicinsk status, som gör att det tillverkas under kontrollerade former.

Det säger professor Etienne-Emile Baulieu, som är en av de forskare som har kartlagt hormonets funktion i den mänskliga kroppen.

Förra året väckte han stor uppmärksamhet genom att publicera resultaten av en studie som enligt honom visar att ett begränsat intag av DHEA har vissa positiva effekter mot åldrandet.

– Det är inget mirakelmedel, men har en inverkan på äldre personers allmäntillstånd, säger han.

Professor Baulieus anser att läkemedelsindustrins intresse för DHEA hittills har varit svalt på grund av att medlet är relativt billigt och dessutom inte kan patentläggas. Men han berättar att ett företag inom kort kommer att ansöka om att få lov att tillverka och sälja hormonet som ett läkemedel i Frankrike.