Annons

4 minuter med… Lars Sjöström

Företaget Schering-Plough avbröt i våras forskningen på drygt 2 000 överviktiga i hela världen, varav 20 i Göteborg, eftersom
Ecopipam visade sig orsaka depressioner.

21 sep 2001, kl 19:07
0

Annons

Borde man inte ha upptäckt det tidigare?

? I korttidstesterna, på sex månader, hade man inte någon ökad frekvens av depressioner. De upptäcktes när man inledde de längre fas-3 studierna.

Man har också testat Ecopipam i behandlingen av kokainmissbrukare?

? Eftersom det är en dopaminantagonist som ska minska begäret kan jag tänka mig att man testat den mot allehanda missbruk. Problemet är om den tar bort för mycket av lustsignalerna?

? Men det kan räcka med att bara en molekyl är aningen annorlunda så kanske man inte får den här biverkningen.

En av de som deltagit i dina test med Ecopipam tog i somras sitt liv.

? Ja det är djupt tragiskt. Och Sahlgrenska sjukhuset har anmält det till Socialstyrelsen eftersom det kan vara fråga om en biverkan.

Vad kan man göra för att minimera riskerna för att sådant inträffar?

? Alla läkemedel som verkar mot hjärnan kan ju ställa till det. Mina privata funderingar efter det här är att ju mer komplicerade substanser vi testar ju viktigare blir det att vi bevakar biverkningar på den psykiska sidan.

Är det några andra bantningsmedel på gång?

? Inte några som kommer att registreras under det närmaste året. Men överviktiga är ju en stor målgrupp och en allvarlig sjukdom. Så det forskas intensivt. Själv har jag väl varit involverad i ett tiotal olika principer. Personligen tror jag att vi precis som när det gäller högt blodtryck inte kommer att finna en drog utan att det handlar om kombinationsbehandling.