Annons

Dextropropoxifen dras tillbaka i Storbritannien

Kombinationspreparat som innehåller den omdebatterade smärtstillande substansen dextropropoxifen (i Storbritannien marknadsförda som Co-Proxamol, Distalgesic med flera fabrikat) försvinner från den brittiska marknaden efter ett beslut av läkemedelsmyndigheten MHRA.

2 feb 2005, kl 11:34
0

Annons

Läkemedlet uppskattas ha bidragit till 300-400 dödsfall per år på grund av överdosering i Storbritannien.

Orsaken är att riskerna med preparaten nu bedöms som större än fördelarna, mot bakgrund av att de förbättringar av varningsmärkningen som genomförts inte varit tillräckligt effektiva vad gäller att förhindra dödsfallen som kopplats till läkemedlet.

Beslutet, som meddelades i måndags, innebär att preparaten gradvis fasas ut från marknaden. Från den 1 februari får preparaten inte skrivas ut till nya patienter.

I Sverige skärptes förskrivningsrutinerna för läkemedel som innehåller dextropropoxifen 2001. Preparaten får bara förskrivas på särskild receptblankett.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng