Det regulatoriska arbetet släpar efter säger FDA-chef

Forskning om hur man kan förbättra det regulatoriska arbetet måste
förbättras. Det anser amerikanska FDA-kommissionären Margaret Hamburg.

3 nov 2010, kl 14:08
0

Forskning och kunskap om hur läkemedel utvecklas och godkänns ligger långt efter den medicinska forskningen. Det är något som riskerar att nya läkemedel inte når marknaden i tid och därför ska en ny satsning nu göras. Det säger chefen för hälso- och sjukvård på amerikanska Food and drug administration Margaret Hamburg, i en intervju med InPharm.

I början av oktober lanserade hon ett så kallat Advancing regulatory science initiative med målet att komma runt de hinder som idag finns i läkemedelsutvecklingens senare faser.
– Enkelt uttryckt finns det ett bekymmersamt gap mellan framsteg inom den medicinska forskningen och tillgängligheten av nya behandlingar i vården, säger hon.

Enligt Margaret Hamburg använder sig FDA av förlegade metoder att översyn och godkännande av nya behandlingar och har därför beslutat att satsa pengar på hur metoderna kan förbättras. I projektet ingår bland annat pilotstudier för nya sätt att identifiera biverkningar tidigare med till exempel biomarkörer och kunskaper om genomet. Ett nytt center för regulatorisk forskning kommer att ta plats inom FDA:s organisation som ska koordinera arbetet.