“Det är en stor ära”
Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten, Eva Sjökvist Saers, styrelseordförande för Apotekarsocieteten och Robert S Langer. Foto: Ingrid Helander/Läkemedelsvärlden

“Det är en stor ära”

Årets Scheelepristagare Robert Langer tog emot utmärkelsen vid en prisceremoni i dag torsdag.

19 nov 2015, kl 15:00
0

Robert S Langer. Foto: MIT

Den amerikanska forskaren Robert Langer belönades i dag med Scheelepriset vid en ceremoni under Scheelesymposiet som hölls i Svenska Läkaresällskapets lokaler i Stockholm.

Förutom äran består utmärkelsen av en prissumma på 200 000 kronor, en medalj och ett diplom. Priset delas ut vartannat år av Apotekarsocieteten och Robert Langer får det för sina upptäckter och forskning inom läkemedelstillförsel till kroppen.

– Det är en stor ära att ta emot det här priset, sade Robert Langer.

Efter prisutdelningen gav Robert Langer en uppskattad exposé över sin karriär och forskning. Bland annat beskrev han hur hans tidiga upptäckter om läkemedelstillförsel via stora molekyler möttes av stor skepsis i det övriga forskarsamhället.

– All litteratur på området sade att det inte gick. Som tur var hade jag inte läst någon av den, sade Robert Langer.

Bland Robert Langers upptäckter märks bland annat kontrollerad frisättning av stora molekyler, något som haft stor betydelse för många människor i och med förbättrad behandling av cancer, schizofreni och diabetes.

Förutom Robert Langers föreläsning innehöll Scheelesymposiet ytterligare en handfull föreläsningar på temat läkemedelstillförsel.