Annons
Databas ska underlätta forskning om åldrande

Databas ska underlätta forskning om åldrande

Brittiska forskare har skapat en databas med substanser som visat sig påverka åldrandet i olika modellsystem.

20 mar 2017, kl 09:47
0

Ett läkemedel som kan stoppa eller fördröja det naturliga åldrandet står högt på önskelistan för många. Nu har brittiska forskare vid University of Liverpool och Biogerontology research foundation, en brittisk forskningsstiftelse inriktad på att hitta behandlingar mot åldersrelaterade sjukdomar, skapat en databas med substanser som potentiellt kan påverka åldrandet.

Databasen Drug Age innehåller information om 418 substanser som visat effekt på åldrandet i 27 olika modellsystem som bland annat inkluderar jäst, rundmaskar, fruktflugor och möss.

Forskarna har gått igenom den vetenskapliga litteraturen på området med fokus på substanser som potentiellt kan påverka det naturliga åldrandet. Substanser som påverkar sjukdom och därmed förlänger livet har inte tagits med.

Till de substanser som finns inlagda i databasen finns data om dess biokemi och bioaktivitet liksom länkar till originalstudien. Syftet med databasen, som är publikt tillgänglig, är enligt forskarna fram för allt att underlätta för andra forskare inom området och bespara ”oräkneliga timmar för litteratursökningar, databearbetning och expert analyser.”

I samband med lanseringen av databasen sade Franco Cortese, biträdande chef för Biogerontology research foundation, till Pharmaceutical Journal att analyser som gjorts med hjälp av databasen har visat intressanta trender. Bland annat att en “måttlig men statistiskt säkerställd överlappning mellan substanser som tros påverka åldrandet och kända åldersrelaterade gener.”

– Och kanske mest signifikant, att de flesta åldersrelaterade mekanismer måste angripas med läkemedel, sade Franco Cortese.

Forskarna bakom databasen har tidigare beskrivit uppbyggnaden av densamma i en artikel i tidskriften Ageing.