Annons

Danska läkare förbjuds skicka patientbrev

I förra veckan meddelade danska onkologer att de planerat att skicka
ett brev till lungcancerpatienter i landet och berätta att de inte får
bästa tillgängliga vård. Anledningen är att danska Sundhetsstyreslen
beslutat att de inte ska använda Avastin vid behandling. Nu förbjuder
chefen för regionernas hälsofrågor läkarna att skicka brevet.  

2 feb 2009, kl 13:07
0

Efter att en dansk styrgrupp utvärderat cancerbehandlingar och beslutat att Avastin (bevacizumab) inte ska vara ett behandlingsalternativ för landets lungcancerpatienter, blev en grupp onkologer arga. I förra veckan rapporterade danska Dagens Medicin att läkarna planerade ett brev till sina patienter där de upplyste dem om att de inte erbjuds bästa tillgängliga vård.

Men Ulla Astman (s), chef för sundhetsudvalget i Danska Regioner säger att hon inte tänker tillåta att läkarna skickar ett sådant brev.
– Om någon ska skicka ett brev är det regionerna eller sjukhusledningarna, inte de behandlande läkarna, det är väldigt oetiskt, säger hon till danska Dagens Medicin.

Hon säger dessutom att läkarna har missuppfattat budskapet i styrgruppens beslut och att de inte förbjuds använda Avastin. I de situationer där just den behandlingen krävs är det ingenting som hindrar det, säger Ulla Astman. Danmarks hälsominister Jakob Axel Nielsen, slår också fast att läkarna får behandla lungcancerpatienter med Avastin när det behövs.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng