Annons

Danska apotek kvalitetssäkras

I Danmark introduceras nu en speciell kvalitetsmodell för hälso- och sjukvården. Först ut att ackrediteras är de danska apotek som ansökt om kvalitetsstämpeln.

3 dec 2008, kl 13:38
0

Annons

I Danmark har man infört “Den danska kvalitetsmodellen” som är tänkt att omfatta hela hälso- och sjukvården. Sjukhus liksom apotek ansöker om att bli ackrediterade. För att få kvalitetsstämpeln ska man uppfylla en mängd villkor.

Först ut att ansöka
och få möjlighet att få kvalitetsstämpeln är apoteken. En tredjedel av landets 245 apotek har ansökt om att bli ackrediterade och arbetet med kvalitetssäkringen påbörjas idag.
För att få kvalitetsstämpeln ska apoteken uppfylla krav gällande hygien, säkerhet, läkemedelsrådgivning, lagerhållning, datasäkerhet med mera.

Apoteken
som ansökt har nu ett halvår på sig att införa systemet, därefter får de besök av inspektörer från Institutet för kvalitets- och ackreditering av hälsa, IKAS, som kontrollerar att man uppfyller kraven.

Arbetet med
att utveckla Den danska kvalitetsmodellen började 2005 och planen var att den först skulle introduceras på sjukhusen. Men på grund fjolårets konflikt har införandet på sjukhusen försenats.