Annons

Dansk liberalisering har inte ökat användningen

Sedan det för några år sedan blev möjligt att köpa receptfria smärtstillande läkemedel utanför apoteken har försäljningen minskat. Det visar statistik från det danska läkemedelsverket.

9 aug 2005, kl 12:45
0

Annons

2001 blev ett mindre sortiment av receptfria läkemedel möjliga att handla utanför apoteken. Men liberaliseringen, som innebär att man idag kan köpa bland annat nikotinersättningsmedel och smärtstillande preparat på långt över 1000 olika butiker förutom apotek har inte inneburit någon kraftig ökat försäljning. Det visar en genomgång som det danska läkemedelsverket gjort. Försäljningen är i stort sett på samma nivå som 2001.

Det enda väsentliga undantaget är nikotinersättningsmedlen där försäljningen ökat med femtio procent sedan 2001. Nästan hälften av försäljningen sker utanför apoteken.

Försäljningen av receptfria smärtstillande har däremot minskat något.

Förklaringen antas vara att bara mindre förpackningar får säljas i dagligvaruhandeln. Stora förpackningar får enbart säljas på apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng