Dåligt med innovativa bra läkemedel 2011 enligt franska Prescrire

Den franska tidskriften Prescrire, som varje år delar ut priset Guldpillret (Pilule d?Or/Golden Pill Award), valde förra året att inte göra det. Redaktionen tyckte inte att det fanns några värdiga vinnare 2011.

26 jan 2012, kl 22:32
0

Annons

Varje år sedan 1981 delar den franska kritiska läkemedelstidskriften Prescrire ut priset Guldpillret. Det ges till läkemedel som innebär ett stort terapeutiskt framsteg för patienter och vårdpersonal inom ett område där ingen behandling tidigare var tillgänglig.

Prescrire sätter också upp läkemedel på en hederslista. Dessa ska erbjuda en klar fördel för vissa patienter i jämförelse med befintliga behandlingsalternativ.

Slutligen kan man också dela ut priset ?Noteworthy? (Anmärkningsvärd). Det går till läkemedel som innebär en blygsam förbättring av patientens vård.

Men igår torsdag meddelade Prescrire att det inte blir några vinnare för 2011. Det blir inget Guldpiller, ingen hederslista och inte ens ett litet läkemedel som är lite anmärkningsvärt. Det är första gången sedan priser instiftades som inget pris i någon av de tre klasserna delas ut.

Redaktionen menar att 2011 blev en besvikelse för patienter och hälso- och sjukvårdspersonal som är angelägna att få tillgång till nya läkemedel som utgör ett verkligt terapeutisk framsteg. Det blir också ett exempel på den slapphet som myndigheterna uppvisar när man godkänner sådana läkemedel och att incitamenten att stimulera terapeutiska framsteg inte fungerar.

Även i kategorin Förpackningar sågs inga vinnare, däremot en del gula och röda kort för dåliga förpackningar.