Annons
Fem frågor till Ingrid Helander, kommunikationsansvarig på Apotekarsocieteten
”Dagen ska kännas rolig och inspirerande”
Ingrid Helander.

”Dagen ska kännas rolig och inspirerande”

Apotekarsocietetens Ingrid Helander berättar om vad som kommer att hända på föreningens 50-årsjubileum.

27 aug 2021, kl 08:05
0

Den 1 september firas att Apotekarsocieteten fyller 50 år som ideell förening. Jubileumsdagen kommer att ge en inblick i olika delar av verksamheten, både som den ser ut i dag och som den har sett ut de senaste 50 åren. Vi ställde fem frågor till Ingrid Helander, kommunikationsansvarig för Apotekarsocieteten och chefredaktör för Läkemedelsvärlden, som står bakom planeringen för firandet.

Varför anordnar ni en jubileumsdag?

‒ Fram till 1971 fungerade Apotekarsocieteten som en serviceorganisation för apoteken, som fram till dess ägdes av apotekarna själva. Men detta år tog staten över apoteksverksamheten, och Apotekarsocieteten blev i stället den ideella medlemsorganisationen som den fortfarande är. Det var en stor händelse i Apotekarsocietetens långa historia och det tycker vi är värt att uppmärksamma med en jubileumsdag.

Vad kommer att hända under dagen?

‒ Vi hade hoppats på en dag där vi kunde slå upp portarna till Wallingatan och bjuda in till öppet hus för alla som ville komma. Tyvärr tillåter inte pandemin detta, utan vi kommer i stället att ha ett digitalt evenemang. Dagen kommer att innefatta ganska korta programpunkter med intervjuer och presentationer av folk inom organisationen, men också externa personer som är aktiva i branschen.

‒ Vi kommer bland annat att ha en intervju med Apotekarsocietetens tidigare vd Leif H. Eklund som var med när det begav sig, och en intervju med vår helt nye vd Robert Kronqvist. Dessutom kommer vaccinsamordnaren Richard Bergström som är apotekare i grunden och har en lång erfarenhet av läkemedelsbranschen samt specialistläkaren Caroline Ingre. Hon ska berätta om det senaste inom ALS-forskningen och de kliniska studier med nya läkemedelskandidater som är på gång.

Hur har ni tänkt när ni har planerat programmet?

‒ Vi har tänkt att det ska kännas kul och inspirerande att gå på det här evenemanget. Tanken med dagen är att det ska vara korta, intressanta och lättsamma programpunkter med ett populärvetenskapligt anslag. Det här är en dag vi firar och den ska kännas spännande att vara med på. Vi vill både berätta om vår fantastiska förening, och ha med personer utanför verksamheten som får vara en mer utåtblickande del i programmet.

Har Apotekarsocieteten anordnat något likande förut?

‒ När föreningen fyllde 40 år var det ett ordentligt firande, men det var inte i den formen vi kommer att ha i år. På tio år har det hänt väldigt mycket i den digitala utvecklingen och hur folk tar del av saker. Pandemin har ju också skapat helt andra behov av att göra sådant här. Det är jättekul att vi kan göra ett sådant här stort jubileum även fast vi inte kan ses fysiskt.

Vad har du själv för förväntningar?

‒ Personligen ser jag mycket fram emot hela jubileumsdagen. Det ska bli jättekul att delta i alla programpunkter och även att moderera under dagen. Sedan hoppas jag att de som deltar kommer att tycka att det är intressant och kanske också få reda på lite nya saker om föreningen. Jag hoppas också att våra medlemmar kan känna stolthet av allt som vi har åstadkommit, och att man ser betydelsen av föreningens verksamhet även 50 år framåt.