Annons
Möt apoteksprofilen Carin Svensson i vår podd!
I detta avsnitt av Läkemedelspodden samtalar apotekarveteranen Carin Svensson med Läkemedelsvärldens Anna Bäsén. Foto: Vindar Akat

Möt apoteksprofilen Carin Svensson i vår podd!

Hur är det att jobba på apotek när läkemedelsbristerna bara ökar? Carin Svensson berättar.

1 mar 2024, kl 09:30
0

– Det har alltid funnits läkemedelsbrister, men inte av den här magnituden.

Det säger apotekarveteranen Carin Svensson till Läkemedelsvärldens Anna Bäsén i vårt nya avsnitt av Läkemedelspodden.

Deras samtal handlar mest om hur det är att arbeta på apotek i dessa tider med omfattande läkemedelsbrister. Men vi får också veta annat intressant och spännande. Som hur annorlunda arbetsdagarna på ett apotek såg ut när Carin Svensson började i yrket 1969.

– Då rullade vi piller och rörde salvor på apoteken. Det fanns också en stor inhemsk läkemedelsindustri. Men i dag kan våra läkemedel tillverkas var som helst i världen och det blir förstås mer sårbart, säger hon.

Carin Svensson gillar utmaningar

Carin Svensson är 72 år, men stannar kvar i yrkeslivet som timanställd apotekare ”så länge som jag tycker det är roligt och någon kan ha nytta av mig”. Och roligt verkar hon tycka att det fortfarande är, läkemedelsbrister eller ej.

Hon berättar visserligen att bristerna i dag skapar mycket merarbete vilket kan leda till köer på apoteken och stress för personalen. Men själv verkar hon snarare uppskatta de extra utmaningarna.

För visst händer det att kunder blir arga när läkemedlet de vill hämta ut inte finns inne, men Carin menar att situationen ändå ofta går att lösa.

– Jag tycker det är roligt att jobba lösningsorienterat, säger hon.

Påminner om viktigaste uppgiften

I poddavsnittet berättar hon om några av de lösningar som man kan pröva att ta till. Ibland behöver man kanske då även tänja lite på gränserna för vad en farmaceuterna får göra och ej.

Till exempel genom att expediera läkemedlet i en annan styrka än den som är slut, och då förstås också ge kunden instruktioner om hur doseringen ska ändras för att stämma med den nya styrkan.

– Det är inte helt enligt regelverkets bokstav. Men vår viktigaste uppgift som farmaceuter är att säkerställa en optimal läkemedelsanvändning. Och det kan man inte göra om kunden inte får något läkemedel, konstaterar hon torrt.

Hoppfull om framtiden

Hon avslöjar även konsten att skräddarsy ett apotekslager, föreslår lagändringar som kan minska konsekvenserna av läkemedelsbrister och förklarar varför det är bra att sälja smink på apoteken. Kunder som vill slippa vända i apoteksdörren med oförrättat ärende får också några användbara tips. Och Carin Svenssons framtidsspaning är optimistisk:

– Vi håller ändå tummarna för att läkemedelsbristerna så småningom ska upphöra!

Du kan lyssna på Läkemedelspodden direkt här ovan. Du hittar också Läkemedelspodden via Libsyn, Spotify, Soundcloud, i din Iphone eller Android, och på andra ställen där poddar finns.