Annons
Cancerläkemedlet Tukysa subventioneras
Foto: Istock

Cancerläkemedlet Tukysa subventioneras

Från och med 1 maj ska Tukysa mot HER2-positiv bröstcancer ingå i högkostnadsskyddet, beslutar TLV.

3 maj 2022, kl 09:07
0

Annons

Cancerläkemedlet Tukysa (tukatinib) ska från och med 1 maj ingå i högkostnadsskyddet. Det beslutar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Behandlingen är avsedd för patienter med så kallad HER2-positiv lokalt avancerad eller spridd bröstcancer och som tidigare har provat minst två andra behandlingar mot sjukdomen. Läkemedlet ska ges i kombination med de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin.

Den aktiva substansen i Tukysa är tukatinib som är en så kallad HER2/3-proteintyrosinkinashämmare. Den blockerar tillväxtstimulerande signaler inuti cellen och gör att tumörcellerna så småningom dör.

Företaget som tillverkar läkemedlet är Seagen Denmark Aps.

Hög svårighetsgrad

Vid HER2-positiv bröstcancer finns det en ökad mängd HER2-protein på cancercellernas yta. Det leder till en ökad celldelning och tillväxt av tumörer. HER2-positiv bröstcancer kan vara hormonkänslig, eller sakna receptorer för östrogen och/eller progesteron. Uppskattningsvis är cirka 12-15 procent av alla bröstcancerfall HER2-positiv.

TLV bedömer svårighetsgraden för de aktuella patienterna som mycket hög. Tidigare behandlad spridd bröstcancer, eller bröstcancer som inte gå att operera, är i de flesta fall en obotlig sjukdom som leder till en för tidig död. Patienterna har också en kraftigt försämrad livskvalitet med oro, smärta, obehag samt biverkningar av behandlingen.

Det som ligger till grund för TLV:s bedömning om behandlingseffekt är en randomiserad placebokontrollerad studie som jämförde tilläggsbehandling med Tukysa med enbart trastuzumab i kombination med kapecitabin. Studien visade att patienter som fått Tukysa lever längre innan sjukdomen förvärras jämfört med den andra gruppen. Även den totala överlevnadstiden var bättre med tilläggsbehandling med Tukysa.

Kostnaden för Tukysa rimlig

För att få ned kostnaden för Tukysa har TLV och regionerna fört trepartsförhandlingar med företaget. Dessa förhandlingar ledde till en så kallad sidoöverenskommelse som innebär att företaget står för en hemlig del av läkemedelskostnaderna. Kostnaderna för användningen av läkemedlet blir därmed lägre för staten och regionerna.

Med anledning av denna sidoöverenskommelse bedömer TLV att behandling med Tukysa är rimlig i förhållande till nyttan för de berörda patienterna.

Kostnaden för Tukysa är cirka 80 000 kronor per patient per månad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng