Bröstcancerstudie ifrågasätter standarddoser

För att minska återfallen av bröstcancer hos kvinnor som genomgått kirurgi ska en ny undersökning testa att ge patienterna individuellt anpassade doser av de vanligaste läkemedlen.

26 feb 2007, kl 16:28
0

På Karolinska Universitetssjukhuset startar nu en klinisk studie med syftet att skapa en mer individualiserad behandling av kvinnor med bröstcancer.  De substanser som idag ger bäst behandling för att förhindra återfall bland kvinnor som opererats för bröstcancer är epirubisin, cyklofosfamid och docetaxel. Men läkemedlen är problematiska eftersom den rekommenderade standarddosen inte ger den mest effektiva behandlingen.


? Det vanliga är att man beräknar standarddosen efter patientens kroppsyta, men eftersom detta inte ger tillräckligt bra resultat vill man i den här studien ta hänsyn till individuella variationer, säger Jonas Bergh överläkare och professor som leder studien vid Karolinska Universitetssjukhuset.


Minst 900 kvinnor ska ingå i studien som är internationell och beräknas pågå i tre år. I Sverige har ett dussintal sjukhus engagerats att delta. Den behandling som patienterna i studien får kommer att starta med den rekommenderade standarddosen och regleras sedan upp efter patientens tolerans för substansen.


? Startdosen kommer att beräknas efter kroppsyta, precis som tidigare, men sedan höjs dosen tills man får önskad effekt för patienten. Det vanliga i onkologiska studier är annars att man sällan ökar dosen med hänsyn till cytostatikans svåra biverkningar, säger Jonas Bergh. Och givetvis kommer dosen att sänkas vid svåra biverkningar även i denna studie, syftet är ju att individualisera dosen.


Studien kommer även att undersöka effekterna av att ge behandling varannan vecka jämfört med var tredje som är det vanliga idag. Om studien ger positiva resultat kommer metoden att användas i den kliniska vardagen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng